RSS

A fiúk a bányában…

23 ápr

Beszélgettem sok mindenkivel a hazai tangós életről, milonguerókról, a jövőről. Érdekes dolgokat hallottam. Az egyik téma elgondolkoztatott.

A hazai milongákon az urak hajlamosak a belterjességre. Sokan csak a saját tudásszintjükön álló hölgyekkel táncolnak. Mások pedig kifejezetten ismerettség alapján választanak táncpartnert. De legtöbbször a kettő egyszerre. Természetesen a milonga egy szórakozóhely, ahol fontos, hogy a táncosok jól érezzék magukat azzal akivel táncolnak. Én mindössze azon csodálkozom, hogy férfitársaim ennyire vigyáznak a saját kis törékeny lelkükre. Mert miért is érzi magát az ember jól tánc közben egy olyan partnernővel akit ismer, vagy aki azonos tudású? Talán mert nem lehet égni se előtte, se vele?

Ejnye, fránya hiúság… Persze mondhatják erre, hogy nem is így van: azért mert kényelmes/jó vele táncolni.

Khhm… Itt elemezgetnék egy kicsit.

Kis hazánkban nem divat a cabeceo, vagyis az egyszerű szemkontaktussal felkérés. Bár sokan ismerik, de nem használják, sőt sokszor észre sem veszik (a hölgyek sem). Ez a szokás ideális megoldás, hiszen lehetőséget ad a nő számára, hogy ‘erőszakmentesen’ felkérjen (csak nagy kerek szemekkel kell nézni a kiszemelt áldozatra) és hogy következménymentesen visszautasítson (nincs annál kínosabb, mint egy nyilvános elutasítás – a férfiak az ilyet megjegyzik).

Ez még nem is lenne baj. Csakhogy az urak úgy gondolják, hogy a kezükben van a döntés: ahhoz mennek oda és kérik fel akit ők akarnak. Elvégre ezt egy nő is megteheti…vagy mégsem? Először is a hölgyek úgy vannak szocializálva, hogy ne érezzék tökéletesen ugyanolyannak, amikor ők kérnek fel egy férfit, mintha egy férfi kéri fel őket. Másodszor, az urak pedig nem feltétlenül fogják minden esetben kellemesen érezni magukat amikor végül is egy hölgy felkéri őket.

Még ez sem lenne baj…de…az urak jó része elég szűk kört kér csak fel, mint ahogyan azt fentebb is megállapítottam. És a kör bezárul. Lesznek hölgyek, akik nem jutnak elég tánchoz, vagy táncpartnerhez. Az Egyesült Államokban például ez kardinális probléma. Nagyon sok hölgy hagyja abba a táncot, mert a férfiak nem táncolnak velük, és nagyon sok férfi hagyja abba a tangót, mert nincs elég táncosnő!

Én személy szerint a milongákon egyre inkább figyelek arra, hogy táncoljak valakivel akivel ritkán szoktam. Arra is oda szoktam figyelni, hogy ha külföldi hölgyvendég van a milongán. Én is csak egy pár hónapja figyeltem fel, hogy a hazánkba látogató külföldi milongueranak alig van esélye, hogy tánchoz jusson: egy amerikai hölgy írt nekem, hogy milyen szörnyen érezte magát, mert a milongán 3 órán keresztül senki sem kérte fel.

Szerintem senkinek sem fogja elrontani az estéjét ha megpróbál valaki olyannal táncolni akivel nem szokott. Még akkor sem ha az illető kezdő. Egy igazi milonguerónak ez nem lehet akadály. Aki pedig annak érzi, javaslom csiszolja egy kicsit a tudását. Ugyanis ebben az esetben nem a kezdő táncosnő a probléma…

 
Hozzászólás

Szerző: be 2005. április 23. szombat hüvelyk Közösség, Vélemény

 

Címkék: , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s