RSS

Az canyengue tánczrul

04 Júl

Márti (Bartuloviç Josip felesége) szervezésében újabb workshop van készülőben: Októberben Marta Anton és Manolo Salvador vendégeskedik nálunk pár napig, már harmadik alkalommal.

Az érdekesség, hogy nem az általában megszokott tangó-stílusok egyikét táncolják, hanem canyengue-t. Aki még nem látott ilyet, annak furcsa lesz, annyira elüt a ‘többi’ tangótól.

Mi is a canyengue?

A retorika persze az, hogy valami hasonló lehetett a tangó eredeti ősi formája, a XIX. század végéről. Persze – mivel semmilyen felvétel, használható fénykép, vagy hiteles leírás nem maradt fenn – erről senki nem tud meggyőződni. Amit objektíve tudni lehet, hogy valamikor 60-70-es években pár argentin táncos restaurálni próbálta milonguerók emlékeiből, filmekről, fényképekről, leírásokból a korai tangót és ez lett belőle. Az alkalmazott zene főleg a 20-as, kora 30-as évek tangó zenéje, a stílus pedig az 1910-es évek stílusát idézi. Milongákon nagyon kevés canyenguére alkalmas zenét hallani, külföldön még kevesebbet, mint itthon.

Amitől nagyon különbözik, hogy míg a huszas évek végétől a tangó már beköltözött BsAs belvárosába, a báltermekbe (és következményképpen márvány és fapadlóra), addig a korai tangót a külvárosi multifunkcionális szórakozóhelyek (cabaret, kocsma, ismerkedőhely, táncház de nyilvánosház-szerű funkció is voltak stb.) egyenetlen döngölt földpadlóján, a conventillo-k (bérházak) hasonló szerkezetű, vagy kockakő udvarán és az utcák kövein táncolták. Ennek megfelelően a mozgás nem olyan sima, egyenletes, mint a későbbi stílusokban, a talajtól elemelt lábakkal táncolják (con elevadas), lényegesen ritmikusabb és mivel perdülni nehezebb az ilyen talajon, ezért sokkal egyszerűbb figurákat is alkalmaz.

Marta és Manolo azon nagyon kevesek egyike, akik csak ezt a stílust tanítják. Joviális, energiával teli tanítási stílusuk, közvetlenségük abszolút meghazudtolja a korukat. De az is lehet, hogy csak keveset járunk latinok között… 🙂

UPDATE: Talán még egy dolgot adnék hozzá, amit kevesen tudnak: a “canyengue” szó kiejtése “kánzsenge”, csak az utolsó előtti szótagra kerül a hangsúly, miközben az “á” hang rövid és az “n” és “zs” sokkal jobban egybeolvad mint a magyarban (ejtsd ki külön: kánzs / enge, majd gyorsan egyben, tiszta ‘s’ lesz nem?). Jelentése a feketék táncával kapcsolatos (állítólag a Candombe nevű tánc egy lépését hívták így), de nem valószínű, hogy ez a tény jelentős kapcsolatban lenne a tánc tartalmával.

Reklámok
 
6 hozzászólás

Szerző: be 2005. július 4. hétfő hüvelyk Érdekesség, Hír, Sztár, Zene

 

Címkék: , , , , , , ,

6 responses to “Az canyengue tánczrul

  1. Visszajelzés: Autentika « tangodevla

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s