RSS

Tangó Világbajnokság

14 Júl

Augusztus 12 és 21 között – immár harmadik alkalommal – kerül megrendezésre Buenos Airesben az argentin tangó világbajnoksága két műfajban: szinpadi tangóban (escenario) és szalon-tangóban (salón).

Jelenleg két szervezet rendez világbajnokságot argentin tangóban: az IDO (International Dance Organization) és Buenos Aires városának önkormányzata.

Az IDO egy fiatal, 1981-ben alakult olasz szervezet, amely kontinentális és világversenyek rendezésével foglalkozik az International Dance and Dancesport Council és a World Rock’n’ Roll Association által le nem fedett táncműfajokban. Argentin tangóból ca. 1990-es évek elejétől szerveznek versenyeket.

Tudni érdemes a táncos versenyrendszerekről, hogy sokfélék és olykor nem kompatibilisek egymással. A legjobban szervezett és legegységesebb versenyrendszer az úgynevezett ‘táncsportot’ (abból is az amatőr versenyeket) összefogó IDSF (International Dance Sport Federation), amely 1957-ben alakult (de már a 1930-as években is létező tradíciókat folytatott). Amatőr verseny alatt azt értjük, hogy a versenyző nem juttatásért versenyzik (azért mert valaki hivatásos táncos, vagy tánctanár nem zárható ki az amatőr versenyzésből – hiszen nem juttatásért versenyzik).

Az IDO részben a versenyrendszer liberalizmusa, részben pedig a földrajzi behatároltság miatt (elsősorban Európában rendeznek sikeres versenyeket) nem szerzett túl nagy elismerést bizonyos műfajokban, míg más területeken (főleg showtánc, step, junior disco szóló és egyes formációs műfajok) komoly színvonalat tud felmutatni.

Argentin tangó területén főleg az irányított előszűrés hiánya és a túl kevés induló miatt nem sikerült kellő elismertséget szereznie és természetesen az sem segített, hogy a tangó újjáéledésekor a színpad és a milonga volt a tangó fő helyszíne, a versenyzés még nem kapott helyet az új ‘tradíciók’ között (a versenyzés általában akkor kap súlyt, ha elég sok tanár foglalkozik a műfaj szervezett tanításával – ugyanis ez motivációt ad a táncosoknak a továbbtanulásra, és a tanárnak több és stabilabb bevételt hoz). A következő IDO argentin tangó világbajnokságot Belgiumban rendezik 2005. október 22-én.

A Buenos Airesben rendezett VB tavalyelőtt indult útjának a városi önkormányzat és a szövetségi kormány támogatásával. Az indok elég egyszerű: a gazdasági válsággal küzdő Argentinának mindössze egyötöd rész jutott a tangó mintegy 800 millió dollárra becsült piacából – ahogyan ez egy felmérésből kiderült. Erre válaszul komoly állami pénzeket kezdtek invesztálni a tangóturizmusba, fesztiválokba és elindítottak egy táncversenyt is. A verseny – mivel nem versenyrendszer, hanem egy nyílt bajnokság – nem tesz különbséget profi és amatőr között, viszont pénzdíjas. Az indulók – főleg a salón kategóriában – nem kis részben argentinok, de a dobogósok között mindig van külföldi. Ennek vélhetően az egyik oka, hogy a helyi viszonylatban jobb színvonalú táncos már elsősorban tanít és előad, így egy ilyen versenyen való részvétel inkább árt a reputációjának, mint használ (a zsűri tagjai elvégre is a saját piaci ellenfelei). A másik ok valószínűleg egyszerű matematika: a valuta a külföldinél van, aki azért jön, hogy eredményt érjen el. Ha a külföldiek látják, hogy nyerhetnek, akkor továbbra is jönnek… Persze nem jelenti azt, hogy egy nyertes külföldi nem jó táncos, de esetleg azt jelentheti, hogy egy kicsit félrehord a zsűri tolla. A tangó nagy nevei nem nagyon indulnak ezeken a versenyeken (mivel nagyrészt ők szervezték és ők a haszonélvezői).

Nyilván a fentiekből látszik, hogy ezek a versenyek nagyon újkeletűek (már versenyrendszerek viszonylatában), így nem igazán lehet végleges következtetéseket levonni a tangó-versenyzés jövőjéről.

Hazánkban ritkán van tangó verseny, évi egy, maximum két alkalommal (az IDO hazai szervezete, az MDSSZ szervezésében). Az indulók száma – amennyiben nem-nemzetközi versenyről van szó – általában 4 pár alatt van (mostanában nem is volt ilyen verseny). Nemzetközi versenyeken 15-30 pár között változik a részvétel. A tavalyi tangó világbajnokságon összesen 19 pár indult el, ebből egy nem-európai páros (Japánból).

Annyi biztos, hogy a tangózni vágyók nagy százaléka a társastánc aspektus miatt kezdi el és foglalkozik vele. A műfaj relatíve magas (a többi versenyműfaj inkább a tinik és kora huszasok területe) átlagéletkora miatt a versenyzés nem is nagyon vonzó mint lehetőség. Itthon mivel kevés tanár és kevés aktív táncos van, valamint csak Budapesten van tangó élet, ezért a szokásosnál is kisebb a versenyek vonzereje.

 
5 hozzászólás

Szerző: be 2005. július 14. csütörtök hüvelyk Érdekesség, Bestof, Hír, Kezdőknek

 

Címkék: , , , , ,

5 responses to “Tangó Világbajnokság

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s