RSS

Vérében van a tánc…

16 Már

Na tessék. Mindig mondtam, hogy a tánc tanulható és nem attól függ, hogy valaki Buenos Airesben, Kubában születik, vagy netán afrikai/afro-amerikai, erre néhány izraeli koponya megállapítja, hogy mégis vannak ‘táncos gének’.

Na persze a kötődés nem úgy alakul, ahogy az átlagember képzeli: nem csak a kubai tud jól salsázni. Archeológiai adatok, valamint a homo sapiens táncának univerzalitása alapján feltételezhető, hogy genetikai tényezők is szerepet kapnak a táncra való hajlandóságban. Az izraeli kutatócsoport ezért megvizsgált, egy sor táncost és nem-táncost (valamint sportolót – hogy elválasszák a táncot a komplex testmozgástól), amelynek során pszichológiai és DNS teszteket készítettek. A kutatás célja az volt, hogy megállapítsák befolyásolják-e genetikai tényezők a táncosok táncos képességeit, tánc iránti érdeklődésüket, és a tánctanulás iránti elhivatottságukat. Az ilyen típusú megközelítés nem egyedi, hiszen a sokat vizsgált, bizonyítottan genetikai eredetű, örökölhető viselkedészavarok (skizofrénia, figyelemhiány, erőszakra való hajlam etc.) fenotípusai nem kevésbé bonyolult struktúrák, mint az amely a táncosokra jellemző tulajdonságjegyeket írja le.

A kreatív táncos képességek láthatóan kötődnek két génhez, amelyek természetesen nem kifejezetten a táncos képességek meghatározására jöttek létre, mindössze ‘mellékhatásuk’ a jó táncos képesség. Az egyik gén a gerincesekben a társasági kommunikációs képességet befolyásolja, a másikhoz pedig a víziók, vallásos koncepciók, misztika, valamint a ‘művészi érzék’ köthetők (a szerotonin-átadást befolyásolja).

Ez nem jelenti azt, hogy aki nem rendelkezik ezekkel a génekkel az botlábú. De azt igen, hogy aki rendelkezik, az nagyobb erővel és valószínűséggel vonzódik a tánchoz, illetve nagyobb elhivatottsággal csinálja. A két gén sem véletlen. A szociális képességekben szerepet játszó arginin-vazopresszin receptor gén a gerincesekben az együttműködéssel járó kapcsolatokat szabályozza, bár az emberben a szerepe nem egyértelmű, de ezzel a génnel hozható kapcsolatba egy genetikai ‘hiánybetegség’, az autizmus is (a társasági kommunikációs készségek hiányával jár). Érdekes megállapítás, hogy a genetikusok szerint “az állatok nem azért figyelnek vagy kommunikálnak, hogy egy meghatározott látványt hozzanak létre, vagy fogjanak fel, hanem hogy kezeljék a társas környezetüket”. Ezzel jól egybeesik, hogy a táncok alapvetően társasági funkciót töltenek be minden kultúrában. A másik gén egy szerotonin-transzporter, amely a szerotonin-átadással kapcsolatban elég sok helyen befolyásolhatja az idegrendszert. A tapasztalat az, hogy elsősorban a különböző erősségű módosult tudatállapotra való hajlammal hozható összefüggésbe: az elvont intuitív kapcsolatok (önkifejezés mozgáson keresztül), valamint a külső ingerre kialakított kapcsolatok (zenére mozgás) tartozhatnak ide. Zárójelben: az egyes hallucinogének és antidepresszánsok is a szerotonin-átadást manipulálják.

A tanulmány még boncolgat olyan érdekes összefüggéseket is, hogy pl. a vazopresszin receptoroknak jelentős szerepük van az állatok udvarlási szertartásaiban (násztánc), az emberi szeretet érzésében, és a jutalmazástól való függésben is (mennyi pozitív visszacsatolás kell a tevékenység fenntartásához), illetve, hogy a táncosok a szerotonin-transzporter gén által szabályozott ‘spiritualitás’ képességének mérésére létrehozott ún. Tellegen Abszorpciós Skálán elég jó eredményeket értek el.

Most már csak arra lennék kíváncsi, hogy egy több embertípusra, országra kiterjedő nemzetközi mintán milyen megoszlásban és milyen arányban vannak a ‘táncos’ polimorfizmussal rendelkező genotípusok…

Reklámok
 
Hozzászólás

Szerző: be 2006. március 16. csütörtök hüvelyk Érdekesség, Bestof

 

Címkék: , , , , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s