RSS

Vasárnap esti sikoly

19 ápr

Aki vasárnap eljött a húsvéti milongára az Urániába, annak ritka megtiszteltetésben lehetett része: Az RTL-Klub (pontosabban a Videovox produkciós kft) stábja Szellő Istvánnal és partnerével egyetemben felvonult, hogy filmezzenek egy kicsit.

Szombat Esti Láz c. új táncos műsor ezen a hétvégén indul az RTL-Klubon. A névválasztás elég szerencsétlen, hiszen ez a név egy olyan táncos bulival forrt egybe – pont versenytáncos körökben -, amelyet lassan egy évtizede minden szombaton megrendeznek. A számos nyugati országban már nagy sikerrel menő ötlet hazai mutációja nem sokban különbözik az eredetiektől: celebritások táncos partnerekkel versenyeznek egymással a műsorban, a felkészülésükről pedig rövid “valóságshow” készül. A hazai táncosok Bánhidi Petra kivételével hard-core versenytáncosok. Az eredeti kiírás szerint argentin tangó is szerepel a felsorakoztatott műfajok között. A jelenlegi honlap alapján ez már korántsem egyértelmű: a “tangó” leírását összeollózták a milonga.hu tangó történelmet bemutató szövegéből (én írtam, van benne pár elég jellegzetes szófordulat, amitől a copy-paste nyilvánvalóvá válik…) és egy versenytáncos könyvből.

Talán elképzelhető, hogy ez vezette a producereket arra, hogy Szellőt lehozzák egy milongára – a felkészülés kis színes betétjeként – az Uránia Mozi mutatós kávézójába. A probléma csak annyi volt, hogy ők versenytáncos tangót táncolnak, aminek a helyigénye, jellege is más mint az argentin eredetié és a manőverezésre is sokkal kevesebb lehetőség van – és akkor még arról nem is beszéltünk, hogy Szellő csak pár hete kezdte el a tánctanulást és a latin-amerikai versenytáncokon (a versenytangó egy paradox stílustorzulás miatt nem tartozik ide) edződött párjának sem ez a tánc az erőssége… Ebből annyi kerekedett, hogy a tömegben nem igazán tudtak elindulni, azért leginkább lassúzásra emlékeztető lépegetésekkel beszélgettek egy-két percet, majd abba is hagyták. A látszólag tanácstalan stáb utána még próbálkozott pár kamerabeállítással, majd lekaptak néhány elég színpadias pózt a táncoló tömeggel a háttérben és távoztak.

A helyszínen lévő argentin tangósok azért csendesen jót szórakoztak a dolgon.

Kár, hogy ilyen hozzáértés mellett szerveznek táncos műsort, amely milliókhoz fog – vélhetően – eljutni. Tekintve, hogy mennyire minimális publicitása van a társastáncnak Magyarországon, ez lesz az egyetlen tömeges közvélemény formáló tényező (legalábbis szeptemberig, amikor a TV2 is elindítja saját táncos műsorát – ami az eddigi információk alapján a totális dilettantizmus felé hajlik) az országban. Ez legfeljebb csak azért nem aggasztó, mert a jelenlegi szituban bármilyen reklám jó reklám.

Az meg különösen szomorú, hogy az elvileg szakmabeli versenytáncosok nem tudják mi a különbség tangó és tangó között, illetve, hogy éppen csak mennyire valószínűtlen egy teljes estés buli csak versenytangóból…

UPDATE1: Az ilyen celebritás+táncos műsorokból (A BBC Strictly Come Dancing c.műsorának koppintott változatai) rengeteg van szerte a világon amelyről részletesen a Wikipedián lehet olvasni.

UPDATE2: A műsor első adása után – amiből sajnos egyelőre csak egy részt láttam: a műsor szerkesztése egyik részről megnyugtató. A bajlós előjelek ellenére a program normális. Sajnos ennél nem sokkal több, de ez azt gondolom, hogy ez nem a táncosokon múlott – ők láthatóan kitettek magukért.
Annak pedig külön örülök, hogy Zsámboki Marcell velősen összefoglalta, hogy mi is a helyzet tangófronton (mentve a szerkesztők fenti bakiját).

UPDATE3: Az RTL-Klub a Szombat Esti Lázzal szerezte vissza vezető pozícióját a tévés nézettségi versenyben. Közel kétmillióan nézték. Persze ebben valószínű az is közrejátszott, hogy nem volt a TV2-n Megasztár…

UPDATE4: a linkek ellenőrzésekor (most így 2011-ben) még hozzátehetem, hogy Megasztárral együtt is mindent vitt a SZEL és már a weboldalon is sikerült odabiggyeszteni egy sort, hogy van argentin tangó és ‘báltermi’ tangó (némileg szakszerűtlenül a “ballroom” tükörfordítása), feltételezhetően Bánhidi Petra szereplése miatt.

 
2 hozzászólás

Szerző: be 2006. április 19. szerda hüvelyk Hír, Sztár, Vélemény

 

Címkék: , , , , , , , , , , ,

2 responses to “Vasárnap esti sikoly

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s