RSS

Egy dal margójára

29 Júl

Éppen most írt Stefanics Petya, hogy valaki érdeklődött tőle, ismer-e egy bizonyos számot (pontosabban az előadóját) és kérdezte tőlem, illetve (Radnai) Tamástól, hogy felismerjük-e a felvétel alapján. A szóban forgó szerzemény az Este es el Rey c. szám volt Juan D’Arienzo féle hangszerelésben, de az előadó együttest nem tudtam azonosítani – bár szerintem sok szükség nincs is rá, mert azon kívül, hogy az előadás elég kiforratlan volt (félrehúzások, ritmikai szétesés etc.) egy-az-egyben azonos volt az eredetivel.

Ennek kapcsán jutott eszembe Hoffer Miki ötlete: Hasznos lenne, ha valamilyen módon legalább a milongákon sűrűn játszott, vagy éppen populárisabb számokat és előadóikat ismernék a tangósok.

Persze már valamivel jobb a szituáció, mint 5 éve, amikor egy maréknyi emberen kívül senki sem ismerte még az előadókat sem, nemhogy a számok címeit, viszont még mindig elég nagy a homály a zene körül. Ebben nyilván a hozzáférés nehézségei és a nyelvi differencia is közrejátszik (megspékelve némi érdektelenséggel), de azért nem járja, hogy a legtöbben nem tudják megkülönböztetni DiSarlit D’Arienzótól…

A Miki által felvetett megoldás egy slágerlista lenne (kicsit a Műcsarnok milonga beszavazó-showjára asszociálva): vagyis, hogy szavazzunk a legjobban kedvelt számokra és a milongákon legyen egy best-of tanda, amikor az első X helyezett szám elhangozna, a címekkel együtt. Esetleg persze ezt még lehet egy kicsit jobban hegyezni, hogy külön tandákat gyártani az egyes – helyezést szerezett – előadókból, élén a győztes számmal, ezzel is jobban bemutatva az adott művészt. Általam látott külföldi példa alapján még jól használható a – ma már pár ezer forintos költséget jelentő – számítógépre köthető LED alapú futószöveg-megjelenítő is (bár a szoftveres támogatás nem tudom, hogy létezik-e hozzá – vagyis az a program ami kiküldi az éppen lejátszott dal címét a kijelzőre).

Visszatérve még a fenti D’Arienzo szerzeményre (amelyre amúgy Johannának és Joszipnak volt régebben egy show koreográfiája): mivel az eredeti számot nem tudtam most hirtelen MP3-ban előrántani, így Petinek egy Youtube-os videófelvételt kerestem, amiben benne van a dal. Ezek között akadtam rá egy színpadi tangó paródiára, amin kockásra röhögtem magam.

A dolog humorértékét emeli, hogy a paródia legyártása mögött lévő argentin Andres Amarilla, aki kiváló salón/nuevo táncos és tanár. Miután végignéztem sírhatnékom támadt mennyire műanyag tud lenni a Broadway, illetve mennyire limitált sztereotípia készlete van az egész “sótangónak”.

 
Hozzászólás

Szerző: be 2007. július 29. vasárnap hüvelyk Érdekesség, Közösség, Vélemény, Zene

 

Címkék: , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s