RSS

Kis hazánk tangósai egyesüljetek!

24 nov

Van egy szép nem-magyar szó: συνεργός – vagyis szinergia. Amikor két dolog együttesen többet tud alkotni, mint a részek összege. Ez itthon még mindig nem divat.

Ezzel a problémával találkozni a tangótanulásban (páron belül), a tangós szakmai életben (itt azért elkönyveltünk sikereket az elmúlt két évben) és a tangós közéletben is.

Például nyár elején elkezdtünk szervezni Kovács Bencével egy utat a 2008 márciusi CITA Fesztiválra, már a közös utazás élménye miatt is, de azért is, hogy a drága repülőjegyen, a szálláson és magán a fesztivál költségein is faraghassunk. Az elején volt 4-5 jelentkező és kb. egy tucat ember jelezte szóban, hogy jönne. Amikor nyár végén Bence nekifeküdt, hogy konkrétizálja az ügyet, már 20 felett volt a potenciális jelentkezők létszáma. Ekkor volt egy megbeszélés a Hölgyválaszban, ahová páran el is jöttek, de nem sikerült kiszedni a társaságból, hogy pontosan mikor is tudnának indulni-visszajönni. Márpedig a közös úthoz és a csoportkedvezményekhez ez szükséges lenne…

Telt az idő, de nem nagyon mozdult előre a dolog. A repülőjegy-árak azóta cirka 100.000 Ft-tal emelkedtek, a szállásfoglalásra sem maradt már sok idő és a fesztivál-regisztráció is elkezdődött… Egyelőre csak azt tudom, hogy 4-en megyünk… és vajon hol a többi 16+ érdeklődő? Pedig csak annyit kellett volna kitalálniuk, hogy pl. február 21 – március 27, a többit megoldottuk volna helyettük. Kár, kicsit már büszke voltam, hogy 2008-ban vagy kéttucat magyar tangós reprezentálja ezt a kis országot a világ tangósai előtt…

Tavaly – pont amikor Buenos Airesben voltunk – volt egy nagy perpatvar egy teljesen bagatell dolog miatt a tangós levelezőlistán. Akkor valamiért azt várták tőlem a tangósok, hogy én, mint az “alapító”, majd jól rendet teszek, amire azt mondtam, itt az idő, hogy a közel 300 fős tangós közösség elkezdjenközösségként viselkedni: felelősen, felnőttként. Most is kipattant egy vita, amely mentén hirtelen több tucat legalább fél éve eltűnt tangós került elő az utána következő milongán – gyaníthatóan csak azért, mert felmerült, hogy megszüntetnénk pár milongát.

Kíváncsi vagyok mikor döbben rá mindenki aki szereti ezt a táncot, hogy a tangós események nekik szólnak, de csak belőlük állnak. Ha nem jössz el, ne építs rá, hogy a másik eljön. Azt nem is kommentálom, hogy ha azt gondolod, hogy mindegy, mert a szervező megcsinálja a jövő héten is. A hazai tangós történelemben voltak nagy kihalások, pontosan ezért: nem közösség volt, csak pár tangós.

Csak rajtatok, akik szeretitek a milongákat, a tangót – vagy egyszerűen csak szeretnétek ha jövőre is lenne még hova menni tangózni – múlik, hogy miként osztjátok be az időtöket és a prioritásaitokat: ha a tangó mindig a lista végén van, akkor nem lesz lényeges előrehaladás. Ha hajlandóak vagytok legalább a részvételetekkel szavazni, hogy számotokra ez fontos, akkor pár év alatt Budapest lesz Közép-Európa tangó-nagyhatalma: a környező országokban nem kevés helyen van tangó, de mégsincs ekkora töménységben jó táncos (igen: TE aki kezdő vagy és csak fél éve táncolsz, te is ide tartozol – sok olyan táncosunk van aki nagyon kezdőnek tartja magát és messze jobban táncol, mint a nagy európai átlag ugyanennyi idő után).

A tangós levelezőlistán mintegy 250 aktív tag van. Úgy 40-50 régebbi tangós nincs feiratkozva. Jelenleg cirka másik 200 ember tanulhat tangózni kezdő szinten. Egy átlag milongán 25-50 fő között mozog a létszám… Ha mindenki akinek ez a tánc jelent valamithetente egy alkalmat rászánna, hogy – akácsak egy órára, akkor is ha nem táncol, csak beszélget – lejön egy milongára, akkor kialakulna a kritikus tömeg, amelynél már nem akarna senki sem lemaradni a következő milongáról… Arról nem is beszélve, hogy mennyivel egyszerűbb lenne megszervezni egy ilyen kirucanást Buenos Airesbe…

Reklámok
 
Hozzászólás

Szerző: be 2007. november 24. szombat hüvelyk Közösség, Vélemény

 

Címkék: , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s