RSS

Otros Aires (Argentína#6)

19 Már
Otros Aires (Argentína#6)

Visszatértem. BsAs-be és tangóba is. Mai nap elmentünk a DNI-be és jelentem táncoltam. Az óra elvileg “Electrotango 3-4” névre hallgatott, de az elektromosság csak a zenét érintette, amúgy a DNI-től nem idegen ‘nuevós’ kombinációt tanultunk. Az órát Dana – amúgy tényleg jó fej – tesója tartotta és az előző óra 5-ös szintjéhez képest szerintem lényegesen nehezebb volt, pedig elvileg ez “csak” 3-4-es szint…

Másnap CITA beiratkozás, ahol találkoztunk a teljes magyar delegációval, amely a kezdeti lelkesedés ellenére 5 főre olvadt (ráadásul ebből ketten vendégjátékosok): Joszip és Vivien, mi ketten és Christian Chefdeville (a Magyarországon élő francia tangós bankárunk).

Vasárnap reggel mindjárt Mariano “Chicho” Frúmboli órájával kezdünk, ahol a kicsit lekopasztott Chicho új – nem kevésbé aranyos – partnerével dinamikáról, kapcsolatról, és ritmusról magyaráztak. Az idei “slágerterületek” az órarend szerint most főleg ezek. Ezután egy gyors ebéd (negyven deka marha 🙂 ) aztán milonga traspie “El Flaco” Danival, a vékony, hetvenes milongéróval, aki a mai napig elég fiatalosan nyomja a milongát.

Az idei CITÁn kicsit más a koncepció az órákkal kapcsolatosan, mint eddig. Sokkal több tanár, sokkal egyenletesebben oszlik el az órarendben. A nagy nevek órái itt-ott ismétlődnek, így nem feltétlenül kell választani közülük. A másik, hogy egy sor fiatal BsAs-i tanár is tart órákat. Az óráink felét náluk vesszük. Jellemzően a nuevós mesterek mozgástechnikával foglalkozank, a milongérók stílussal, a fiatalok inkább érdekes kombinációk felé hajlanak, bár mi elsősorban a karakteres dinamikát és a vele járó helygazdálkodást akarjuk lelesni, illetve a koncepciójukat a kapcsolatról.

Az első órákról az a benyomásom, hogy azért Sebastian Arce és Mariana Montes továbbra is viszik a prímet összeszedettségben és hatékonyságban, Chicho kicsit szelidült és felkészültebb, a fiatalok kevésbé tömény anyagot adnak le, viszont kötetlenebbek is az óráik, sokat lehet kérdezni.

Az első színházi shown (tradicionálisan csaknem minden milongán van fellépés és van két egész estés színházi előadás a CITA tanáraival) főleg a fiatalabb generáció képviseltette magát. Celine Ruiz és Damian Rosenthal egy újabb kortárs-tangó hibriddel kápráztattak, Mariangeles Caamaño és Bruno Tombari egy jól láthatóan színpadi előzményekkel is rendelkező fiatal pár parádés, karizmatikus előadással vitték a “közönségdíjat”, Mariana és Sebastian szokásosan izgalmas előadást rittyentettek (közöttük egy amolyan ars poetica szerű imprót, ahol kevéssé akartak szemfényveszteni mintsem “jó gyakorlatot” mutatni arra, miként kell jól táncolni). Rodrigo Palacios és Agustina Berenstein egy másik fiatal tanárpár milongérósabb stílusban, technikailag viszonylag egyszerűbb figurákkal tudtak nagyot alkotni – nagyon jó példa arra, hogyan lehet egyszerű lépéseket jól rákötni zenére, hogy hatásos legyen. A Naveira gyerekek ( Federico & Ariadna) láthatóan nagy népszerűségnek örvendenek és könnyed, kiváló imprót tettek színpadra – bár én azért kíváncsibb lettem volna az “öreg” Gustavo Naveirára is. Összességében erős, érdekes előadások voltak. Kíváncsi leszek a második részre, ahol Salas, Chicho, a milongérók és a többi 35-ön túli lesz túlreprezentálva.

Az eddigi CITA alatti milongákon mindegyiken volt élőzenés program. A fiatalos La Virutában az Otros Aires élőben játszott olyan slágereket, mint a “Sin Rumbo”, a “Lo’ Vino” és stílusosan az “Otra noche en La Viruta”. A másik este a Porteño y Bailarínban Alberto Podestá (igen az az Alberto Podestá, aki azokon 40-60 éves felvételeken énekel Miguel Caló, Carlos DiSarli, Francini-Pontier és Pedro Laurenz zenekaraival) énekelt gitárkísérettel. A 82 éves énekes amúgy a mai napig aktívan énekel, tehát nem csak erre az eseményre “vették elő”. Érdekességképpen a Porteno y Bailarínban tegnap és a múlt héten is többször láttuk Willem Dafoe amerikai színészt (sok antihős szerep) és olasz származású feleségét. Éppen tanulnak tangózni. Szerintem nem számítottak a CITA miatti túrista-dömpingre, és pár japán molesztálta is őket, de kedvesen reagáltak.

Mai nap csak két óránk lesz (tegnap, tegnapelőtt 4-4 volt plusz milongák és show, ráadásul még egy orvost és az MRI-t is be kellett tuszkolni a programba), mindjárt indulunk is ebédelni, és beizzítjuk a matés tököt. Ezen az éghajlaton – pláne sok éjszakázás mellett – könnyű rászokni a matéra, amely amellett, hogy ébren tart, segít a koncentrációban is, ráadásul addiktív… Otthon aztán a nehezen beszerezhető mate yerba miatt ez nem téma, és az időjárás sem annyira “kényszerítő”.

 
Hozzászólás

Szerző: be 2008. március 19. szerda hüvelyk Érdekesség, Sztár, Vélemény

 

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s