RSS

Bulvártánc – Szombat Esti Láz értékelés

11 dec


Szombat Esti Láz logo - RTL Klub
[megjelent a versenytanc.com-on]

Mivel sokat próbálnak nálunk (Hölgyválasz Táncstúdió) a show párjai, így elég sokat találkozunk velük, a stábbal, valamint a különböző háttértáncosokkal is. Bár kétségtelenül a Szombat Esti Láz minden idők legnagyobb reklámja a (társas)táncnak ebben az országban, pár dolgot azért természetesen fontos szem előtt tartani. Az egyik, hogy ez elsősorban egy celeb-show, másodsorban szórakoztatás és csak harmadsorban népszerűsíti a táncot. Akiket a SZEL inspirált arra, hogy táncoljanak, elsősorban a “ha nekik sikerült, nekem miért ne?” okán tették. Sajnos az új szériában a celebek nagy része színész vagy éppen atléta, ami – mondjuk így – nem fair alap: színészként mind az előadásban, mind a színpadi mozgásban és mozgástanulásban gyakorlottabbak az átlagnál és ezt a nézők is tudják. Katus Attila hivatása pedig önmagában is majdnem tánc, mégha szóló és jó erőnlétet kívánó formában is, így őt aktív hivatásosként lehet kezelni (mindenképpen “hivatásosabb”, mint Rózsa Csilla, aki bár balerina volt, de már évek óta nem táncol).

Maga a “táncverseny” is elég félrevezető, hiszen kiválasztásra kerül egy pár aki a “legjobb táncos és legjobb táncos celeb” képében fog milliók előtt megjelenni, pedig a verseny szinte teljesen kizárólag szimpátia verseny. Sydney Pollack óta tudjuk, hogy a lovakat lelövik, ugye… Igazából sok jelentősége nincs, hogy ki hogyan táncol, mert a zsűri szavazatai csak sms-szavazásra késztetetik (ha a produkció alulértékelt), vagy attól távol tartják (ha túlértékelt) a nézőket, és ha közvetlen értékelésként is tekint rá valaki, a tényleges döntést nem ők, hanem a nézők hozzák meg (mint az látható volt többször is a műsor folyamán). Persze a néző jó bíró, de csak ha tudja mit értékel. Mert a néző – tekintve, hogy nem sok köze van a tánchoz – nem csak a táncot fogja értékelni, hanem sok minden mást is: karizmát, előadókészséget, személyiséget, szépséget, életkort, látványos akrobatikát, a szenvedéseket, a vitákat a próbák alatt. Vagyis visszatértünk a jó öreg cirkuszhoz, már csak a vadállatok hiányoznak…amivel nincs is baj, addig ameddig a győztest a legjobb gladiátornak mondják ki, nem pedig a legjobb táncosnak. Ugyanis az fog történni, ami eddig is: egy győztes – aki nem kérdéses, hogy nem rossz táncos -, fog az ügyeletes überkiválóság képében tetszelegni és kevesen fogják ismerni azt a – meglepően nagyszámú – kiváló táncost és tanárt, aki – tényleg – bizonyított és nem csak a bulvárarénában.

Nyilván a rendszer a nézettségről és a bevételekről szól, hiszen optimálisan van kialakítva ahhoz, hogy interaktivitása miatt kielégítse a legtöbb nézőt és ezzel fenntartsa a nézettséget és egyben a lehető legtöbb sms-szavazatot sajtolja ki (jó példa a döntő, amelyben a kiejtett párok is megjelennek: lehet sok szavazatot küldeni, hogy ezzel az utolsó eséllyel akár egy kiesett is jó helyezést érjen el, vagy akár nyerjen!). Amúgy a Dancing With the Stars koppintás helyett a Szombat Esti Lázból lehetett volna akár eredeti, sokkal színvonalasabb műsort is csinálni, ha a feladatot úgy határozzák meg, hogy a tánc helyett showt kérnek, amiben a celeb is felhasználhatja azt amiben jó (és taníthat belőle a táncosnak is), valamint, ha a Ünnepelt Celeb és “futtottak még táncoska” kommunikáció helyett a résztvevő táncosokat komolyabban és tiszteletteljesebben kezelik (adódik abból, hogy a táncosok főleg “asszisztáltak”, hiszen nem róluk szól a műsor, sőt igazából – néző által láthatóan – nem is sok feladatuk van, hiszen csak azt csinálják amit mindig). Mindössze, mert a társastánc nem annyira bulvártéma, mint a színészet, vagy a sport, viszont legalább annyira munkás és minimum annyira érték – mitöbb még szórakoztató is: a tévések nekem egy évtizede hajtogatják, hogy a tánc azért jó, mert tuttira eladja műsort, nem kellene mellékesként kezelni. A kérdés, hogy egy jó táncos, egy táncos világbajnok (van belőle egy pár kis hazánkban) mikor lesz annyira “celebalapanyag”, mint egy aerobic világbajnok, de legalábbis egy kereskedelmi tévés sorozatszínész…

Szerintem…

Reklámok
 
1 hozzászólás

Szerző: be 2008. december 11. csütörtök hüvelyk Sztár, Vélemény

 

Címkék: , , , , , ,

One response to “Bulvártánc – Szombat Esti Láz értékelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s