RSS

Tangó Fesztivál, Budapest: Danubiando – 2011. augusztus 21-28.

22 Már
Tangó Fesztivál, Budapest: Danubiando – 2011. augusztus 21-28.

UPDATE: a 2011-es weboldal online!

A tavalyi program ‘lite’ üzemmódban ment, sokan kérdezték is, hogy mi lett volna ha nem az… Nos az idei jobb lesz és olcsóbb is (elővételben, helyszínen nem, de nem is ez a cél egy nemzetközi fesztiválnál). Persze nem egyszerű a helyzet: a környező országokbeli fesztiválok megerősödtek és velünk ellentétben van külső támogatásuk, a kedvelt tanárok sokat keringenek a környéken (tehát nem csak nálunk lehet velük találkozni), valamint a hazai helyszínbérlés sokkal nehezebb (értsd: drágább), mint tavaly volt. Egy ekkora fesztivál esetén egy középkategóriás autó árát kell előteremteni fél évvel az esemény előtt, ezért vannak a különböző ‘early bird’ kedvezmények, hogy a korán fizetőkkel biztosítsuk, hogy akadjon fedezet a repülőjegyre, helyszínbérlet előlegére… Minthogy a hazai aktív tangóközösség elég kicsiny egy ekkora fesztiválhoz, így most is a tangóturizmus a kulcsszó: sok külföldi tangós, akiket a hazai táncosok is szeretnek és szívesen járnak hozzánk! Szórjátok tehát az igét: lesz Danubiando és jobb lesz mint valaha! 😀

Akik biztosan jönnek:

Sebastiant és Marianát nem nagyon kell bemutatni. Ha valaki rászolgált a fesztivál védnöke címre, akkor Sebastian biztosan. Szívügyének tekinti a Danubiandót, 2010-ben nem jöhetett volna létre az ő segítsége, támogatása nélkül.


(nem egy tipikus dolog tőlük, hogy részben koreográfia és, hogy színpadi, de látványos)

Horacio Godoy a La Viruta nagy varázslója. DJ, tanár és fergeteges táncos, akit már nagyon rég szívesen láttunk volna, most végre sor kerül erre is. Elképesztően ismeri a zenét. Új partnerével Karina Colmeiroval érkezik, aki a tangó mellett képzett modern táncos is.


(Horacio itt még Ceciliával táncol, aki viszont más partnerrel szintén itt lesz!)

Ismael és Maria évek óta járnak Magyarországra, nagyon sokan kedvelik a közvetlenségüket és a pedagógiai érzéküket, illetve, hogy mennyire mentesek a sztárallűröktől.


(Ismael és Maria elbűvölőek és kiváló tanárok, ez az előadásuk azért tetszik annyira, mert nem szájbarágósan zenei, csak éppen az, nagyon is…figyeld csak…)

Akik még jöhetnek (tárgyalás alatt):

Serkan Gokcesu az Hermanos Macanához hasonló török (és teljesen hetero) sármőr férfipáros egyik tagja most szerelmével és jelenlegi táncpartnerével, a fent Horacio Godoy partnereként látott Cecilia Garcíával érkezik. UPDATE: Jönnek!


(Ozhan most katona…)

Még valaki akit nem nagyon kell bemutatni. Sally Potter Oszkár-díjas rendező tangó filmjét a Tango Lessont az előző két fesztivál alatt is bemutattuk, amelynek főszereplője Pablo Veron élő tangós legenda, a tangóreneszánsz egyik kulcsfigurája. Emelett félig magyar, édesapja vonalán: Roberto Vermesként anyakönyvezték (a Pablo Veron művésznév). UPDATE: Jön! 🙂


(Itt Victoria Vieyrával, Chicho első mesterével, láthatjuk imprózni.)

Mariano Frúmbolit, vagyis Chichót és elbűvölő partnerét Juanát két éve már vendégül láttuk, most reméljük újra ellátogatnak hozzánk. Chicho némi alkotói válságnak tűnő időszak után új erőre kapott, és saját bevallása szerint részben új célokkal indult neki a világnak. Kíváncsian várjuk a modern tangós zeneiség misszionáriusát, hogy mivel tud újra mindenkit levenni a lábáról.


(Chicho elég elfoglalt, de reménykedünk, hogy elfogadja a meghívást, mivel tavaly ki volt akadva, hogy nem jöhetett el a körülmények miatt és jelezte, hogy idén szívesen jönne… UPDATE: sajnos amiért tavaly nem tudtuk elhívni az elhíresült okok miatt, azonos időben más városban volt, akik felkérték idén is, így nem hozzánk jön sajnos…)

A zenekarok:

A Beltangót nem nagyon kell bemutatni. Jönnek és játszanak a tavalyinál hosszabb programmal.

Egy fiatal sztárcsapat az Orquesta Típica Bujacich (Gabriel Dominguez énekel), akik főleg hazájukban játszanak tangókat az aranykorból. A felvétel sajnos elég rossz minőségű, a hangzás sokkal jobban átjön ezen a felvételen (viszont ott meg túlvezérelt az egész). Elsősorban élőben keresik a kenyerüket, nem úgy mint mások, akik egy CD legyártásával letudják a dolgot – áprilisra ígértek egy rendes stúdiódemót…


(a videó a Salón Canningban készült, Buenos Aires egyik jól ismert milongáján)

Még tárgyalunk [UPDATE: jönnek! 😀 ]a szomszédunkból az alábbi felvétel gerincét alkotó Porque Tango formációval:

És a hazaiak: a Pesti Tangózenekar, vagyis az Orquesta Típica Budapest…

Az egyre jobban fejlődő Divertangó Trió.

A Tango Harmony, akik lassan tizedik éve zenélnek tangót Magyarországon:

A helyszínek:

Még semmi sem biztos, mert az árak teljesen elszálltak a tavalyiakhoz képest (3-5x), de tervezünk milongát a Várban (nem, nem a Savoyai-teraszon, hanem egy palotában), a AJAMK-ban (tavalyi pénteki helyszín, a XIII. kerületben), a Kaméleonban (Mammut II teteje), a Szabadság-téren egy színházhelyiségben, egy 19.századi villában, megint szóba kerülhet egy belvárosi hajó (az sem biztos, hogy álló), de még felmerült pár izgi helyszín. Részletek regisztráció kezdetéig tisztázódni fognak…

Egyelőre itt állunk…Persze sokan most azt fogják kérdezni, hogy mennyibe fog mindez kerülni…mert mostanában nem mindegy…

A következő konstrukciót találtuk ki, amely reméljük mindenkinek el fogja nyerni a tetszését:

A milongák előjegyezhetők per darab (7-25 EUR között, értelemszerűen ahol program van, ott drágább), vagy pedig lehet egész hetes milonga-csomagot venni 89 EUR-ért (majdnem féláron) early birdben mind a 8 milongára. A workshopokat nem fogjuk ‘csomagolni’, hanem ahogyan egyre több órát veszel, úgy lesznek olcsóbbak a workshopok.

Milongacsomag mellé, early birdben az első négy 90 perces workshopod 20 EUR és minden további 4 workshoponként kapsz egy euró kedvezményt, tehát az 5. óra 19 EUR, a 9. 18 EUR, a 13. 17 EUR. De! Ha nem egy tanárnál veszed az óráid, hanem többnél, minden tanár után akinél veszel legalább 4 órát, kapsz további 1 euró kedvezményt sávonként!

1 tanár 2 tanár 3 tanár 4 tanár+
1-4ws 20 EUR 20 EUR 20 EUR 20 EUR
5-8ws 18 EUR 18 EUR 18 EUR 18 EUR
9-12ws 16 EUR 16 EUR 16 EUR
13-16ws 14 EUR 14 EUR
17+ws 12 EUR

Amennyiben nem vettél milongacsomagot, akkor a workshopok fixen 20 EUR/ws.

Az early bird lejártával (UPDATE: július 8) a Workshop árak 25 EUR-tól indulnak a fenti táblázat szerint (+5 EUR), a milongacsomag 109 EUR lesz és csomag nélkül a workshopok 25 EUR-ba kerülnek.

Persze még semmi sincs kőbe vésve, a helyszínekkel a végső megállapodás és a program véglegesítése után lesz az az idő amikor az árak is véglegesek lesznek.

Reklámok
 
11 hozzászólás

Szerző: be 2011. március 22. kedd hüvelyk Hír, Sztár

 

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

11 responses to “Tangó Fesztivál, Budapest: Danubiando – 2011. augusztus 21-28.

 1. Rósenberg Róbert

  2011. március 23. szerda at 11:08

  VERON!!!!! igeeen! de klassz lenne!

   
 2. gyb

  2011. március 23. szerda at 14:40

  Hat, ha ez igy mind megvalosul, ez lesz az utobbi evek Argentinan kivuli egyik legnagyobb szabasu fesztivalja, mar amennyire en kovetem a programokat. Arce-Chicho-Veron-Godoy kombot en meg nem lattam. Ez igen.

  Egyaltalan nem kritika, csak egy otlet: a felsorolt tanarok a nuevosabb vonal legismertebb nevei, es ebben a koncentracioban biztosan sok kulfoldi latogatot vonzanak majd. Szerintem a kulfoldrol erkezo latogatottsagot meg ennel is jobban fel lehetne dobni, ha meghivnatok a mixbe egy olyan tanart, aki kimondottan a tango milonguero kepviselojekent van szamon tartva. Ha egy milonguero stilust kedvelo kulfoldi tangos most ranez a programra, akkor csorgatni fogja a nyalat (mert hat meg ha ezek a tanarok nem is kovetendo peldakepei, azert a kivancsisag mindenkiben dolgozik, es itt most egyszerre kaphatna az ember izelitot a nagy nevekbol), de nehezen fogja tudni maganak megmagyarazni, hogy miert is utazzon ide. A milonguero kozosseg egy kiados resze magat mint az uj trendekkel szemben allot definialja, es ilyen attitudok mellett sokszor alibire van szukseg ahhoz, hogy ezen a kontrarianus szemleleten tul lehessen lepni. Ha van egy ismertebb milonguero stilust oktato tanar, az eleg jo alibi, masreszt meg talan szinfolt meg az alapvetoen nuevosabb erdeklodesu tangosoknak is.

  Ezek a tanarok egyebkent is ritkan jarnak Europaban, leginkabb meg Olaszorszagban lehet veluk talalkozni; szerintem joval olcsobbak is, mint a jelenlegi meghivottak, bar a repulojegy megdobhatja az arakat. En harom tanart mernek javasolni: Susana Miller, Oscar Casas, es Maxi Gluzman, mindharman kituno, regi stilust modern szemlelettel oktato tanarok az en tapasztalataim alapjan, es jol ismert, kozponti figurak az USA milonguero kozossegeinek kialakitasaban.

  Ez csak egy otlet, enelkul is szuper lesz.

   
  • Ecsedy Áron

   2011. március 23. szerda at 19:38

   Ötletnek jó, akartunk ebből a rétegből is, de mivel a környéken nem is ismerik őket, így kérdéses megérik-e a költséget ami tetemes lenne. Ha már milonguero kell, akkor valaki olyat hoznék, aki ismertebb itt (még akkor is ha technikailag nem teljesen az a vonal amit említesz). Az amerikai közösség teljesen máshogy szocializálódott, mint az Európaiak, így nem lehet tudni, hogy ami ott működik, az vajon működik-e itt.

    
 3. gyb

  2011. március 23. szerda at 20:07

  Jo, nekem nincs tapasztalatom ilyen riziko-szamitasokkal. Gondolom azt is megfontoltatok, hogy, meg ha egyuttesen nem is, de ezek a meghivott nagy nevek azert eleg rendszeresen jarnak mindenfele Europaban (praktikusan itt elnek), es igy egy kulfoldi tangos el fog azert toprengeni azon, ne varja-e inkabb meg, mig egy kozelibb orszagba nem er a turnejuk. Lehet, hogy pont ezert lehetne ertelme olyat hivni, aki inkabb csak az ocean tulpartjan tanit, am akirol a valamennyire is informalt tangosok azert mar hallottak.
  Mondjuk az is igaz, hogy nem biztos, hogy jol atlatom azt, kirol ki mit hall es mennyire informalt a lokalis kozosseg ezen a vonalon.

   
  • Ecsedy Áron

   2011. március 23. szerda at 21:00

   Nem egészen. Ismael ritkábban utazik, inkább Berlinben őshonos. Arce tényleg mindenfelé van, de belőle nehéz eleget adni. Godoy nem jár errefelé, Veron mint a fehér holló, Chicho az utóbbi időben (2 év) szintén keveset turnézott, Serkanék sem vitték túlzásba. Ami az utazást illeti: az emberek jó része pont arra utazik, hogy új emberek, új helyek az plusz és ennek tetejében elég olcsó a fesztivál, főleg ha komolyan gondolod (nagyjából a világon a legolcsóbban kapod meg ezeket a tanárokat itt ha időben jelentkezel).

    
 4. Pali

  2011. április 7. csütörtök at 10:43

  Gondolom inkább a jövőről van már szó, esetleg az Olaszországba járó párosok között lehetne körülnézni. Javier Rodriguez, Julio Balmaceda jut elsőre eszembe a nagy nevek közül, mondjuk az első páros vszeg rohadt drága, a másodikak keveset utaznak…
  Aki még ebből a stílusból eszembe jut: Sebastian Achaval-Roxana Suarez – ők vszeg folyamatosan drágulnak, de rohadt jól összerakott órákat tartanak kőkemény technikai alapozással és még a bemutatóik is kimondottan látványosak. Ausztriába jöttek mostanában kétszer, de legközelebb max. jövőre és nem akarnak annyit utazni, mint eddig. Vagy a hónap végén jövő Juan Martinékat is számításba lehet venni, ha bejönnek…
  Persze ezek csak ötletek, attól is függ, ki kivel jön ki az argentínok közül, hova akarjátok pozícionálni a fesztivált, stb.

  Mondjuk érdekes ez a nuevos téma, mert a sok figurát sokszor összekeverik a nuevoval: pedig pl. Arcéék abszolút nem nuevot tanítanak (talán használnak néha olyan vezetési technikákat, de csak ritkán és inkább koreográfiában), ahogy pl. az összes Naveira is teljesen tradícionális vezetési-követési stílussal táncol. Kimondottan nuevos technikákkal Ismaelék vagy pl. Bruno Tombariék táncolnak, de az erős szalontangó alapok rajtuk is látszanak…

   
  • Ecsedy Áron

   2011. április 12. kedd at 12:10

   Egy ilyen fesztiválnál az életképesség egyik fő feltétele a versenyképesség. A ritkaságszámba menő táncosok az egy dolog, de sajnos Európában a jellemző folyamat, ha egyvalaki bejön, illetve mozgatható és megfizethető, akkor mindenki meghívja mindenhová. Innentől kezdve már nem ritkaság, ahhoz pedig nagy sztárnak kell lennie, hogy Európa elől el tudja szívni más kontinens a tanárt, vagy olyan árakat szabjon. Ergo: sajnos középre kell célozni, vagyis jellemzően olyan tanárokat meghívni, akik a nagytöbbséget vonzzák, nincsenek szétutaztatva a környéken és/vagy így is el lehet őket adni. Balmaceda szerepel a listán, csak jellemzően a Mundialon csücsül, amikor mi itthon fesztiválozunk. 😦

    
 5. Francois

  2011. április 15. péntek at 10:52

  Sounds cool!!!

   

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s