RSS

Mi kell a…férfinak?

22 Júl

tango coupleMitől lesz egy tangótáncosnő a milonguero-vágy tárgya? Egyáltalán a tangó akkor most szenvedélyes és erotikus, vagy csak könnyített páros balettóra? Mennyire betegesen ragaszkodunk ahhoz a retorikához, hogy a tánc csak tánc, miközben szinte senki sem azért táncol tangót mert az egy tánc, hanem azért mert férfi táncol nővel. Könnyű letesztelni: kényszerítsünk egy kezdő csoportot arra, hogy a fiúk is egymással és a lányok is egymással táncoljanak…

A közfelfogásban a tangó hemzseg az átszexualizált jelzőktől. Aki elkezdi, igazán tényleg nem mondhatja, hogy senki sem szólt neki erről. Ehhez képest százból kilencvenkilenc kezdő – főleg a hölgyek -, azzal érkeznek meg az első óráikra, hogy ők csak táncolni jöttek. Ez még nem lenne gond, elvégre is nem kell ágyba bújniuk a táncpartnerrel (legalábbis erősen opcionális 🙂 ). Ami a probléma, hogy többnyire megközelítőleg sem tudják kezelni a helyzetet amit a “megtanulni egy erotikus táncot” jelent (és akkor még el sem jutottunk a “váltsunk partnert”-hez).

A karibi táncok látványos fenékrázása erotikus a néző számára, de a táncosoknak korántsem annyira. A tangóhoz – különösen a jó tangóhoz – azonban minden elképzelhető távolságtartási reflexet ki kell kapcsolni. Fizikailag és lelkileg egyaránt. Nem lehet szoros ölelésben táncolni valakivel anélkül, hogy a másik ne vegye le, ha kényelmetlen a közelsége. A lányok nagy része ezen a ponton soha nem lendül túl. Ezért a képzettségi skála minden fokán (kezdőtől tanárig) található olyan tangós, aki úgy tangózik, hogy az csak kívülről néz ki tangónak, belülről tornaóra.

Élet a technikán innen és túl

A tangótanítás tradicionálisan és a gyakorlatban is elég férfi-orientált. Vezetés-központú, a legtöbb befolyásos tanár férfi, férfiaknak szükséges információkat adnak át, de a női tangótanárok is előszeretettel a “megfogható” dolgokat szeretik tanítani, női technikát, esztétikai elemeket.

A közhiedelem a jó táncosnőt egészen máshogy definiálja, mint amit a gyakorlat mutat. Látni kiválóan képzett táncosokat, akiket nem, vagy nem azok kérnek fel akikkel szívesen táncolnának. Látni kezdőket akiket le sem tesznek a legjobb vezetők. Mi a probléma? Miért táncolok szívesen azzal a kezdővel és nem szívesen azzal a technikailag szuperképzett táncossal? Most vonatkoztassunk el a csinos 20 évesektől, mert azt kevéssé kellene magyarázni (és tegyük is hozzá, hogy 40 évesen is lehet jól öltözködni és jól kinézni – a hazai felhozatalban erre több kiváló példa is akad).

A dolog ott van elásva, ahol senki sem keresi. A tánctudást – ahogyan szinte mindent – a modern nyugati világ a formális, technikai képzettségben méri. Azonban a hobbitáncos nem a partnere tánctudását jött megcsodálni, hanem egészen más okból van itt: jól érezni magát.

Mi is a tangó?

Egy férfi és egy nő ölelésben tangó zenére táncol…és tényleg csak ennyi. Minden ami a fenti definíciónak megfelel, az tangó (még akkor is ha ugrálnak, vagy viccesre veszik). A technika ennek a kivitelezésére lett kifejlesztve: ha egyszerűek a mozgások, egyszerű (vagy egyszerűen értelmezett) zenére, akkor kevés technika kell hozzá, ha bonyolult (értsd: nehéz kivitelezni az ütemezés, sebesség, vagy a konktaktus miatti kötöttségek miatt) akkor több kell belőle. Mindenesetre a technika az eszköz, de nem a cél.

A láthatatlan technika

A technikai elemek egy része jól látható. Perdülések, séta, talajkezelés, egyensúly, tartás, kontaktus etc. Ezeket tanítja fű-fa-vadvirág lépten nyomon. Ehhez képest a technikai képzettségtől független dolog az, amit a legjobban szeretünk a partnerekben. A dolog misztikumán ha egyszer sikerül túllépni, akkor kiderül, hogy ezek a táncosok sem voltak mindig azok a táncpartnerek akikkel “jújdejó” táncolni. Vagyis valahogy eljutottak a “nem tud táncolnitól” a “jujdejóig”. Ha valami tanulható, akkor annak technikája van miként lehet újra meg újra előidézni. Erről többnyire azért nem hallasz, mert ezeket mind nehéz demonstrálni: izomtónus, időzítés, a mozgás hozzáidomítása a partnerhez térben és időben.

Mit akar a férfi?

Itt a következő rossz hírem: nem megmutatni a mozgás vagy a zene szépségeit. Ha igen, akkor már rég előadóművész lenne és ezt a saját, erre szocializált partnerével tenné meg.

A férfiak nagy része a tangót két okból szereti meg: lányokat lehet büntetlenül ölelgetni (nem kell hosszasan fűzni őket előtte, az asszony mellett is lehet, egyszerre akár többet is…), és a táncos társadalmi közegen belül és azon kívül is eredményt, státuszt lehet felmutatni. Elvégre is egy jó táncost tisztelnek a táncos közegen belül, a lányok szeretnek vele táncolni, általában véve sikeresnek érezheti magát. A civil életben pedig nagyon jól hangzik, hogy a hobbim: argentin tangó táncos vagyok.

A lényeg mindkét területen igazából ugyanaz: emberünk kívánatosnak, sikeresnek érezheti magát. És ebből adódóan a cél, ha nőként sikerül elérned, hogy a táncpartnered alfa-hímnek érezze magát tánc közben, amit azon keresztül mér le, hogy te nőként élvezed minden mozdulatát, elfogadod, átveszed a ritmusát, etc., vagyis élvezed amit csinál. Ha jól gondolom ezen gondolatmenet mentén fejlesztették ki egymástól teljesen függetlenül nők egymást követő generációi a színlelt orgazmust is…mert valljuk be, szép dolog a szerelem, de önbizalom nélkül a legjobb pasi is csak egy romhalmaz.

Tévedések vígjátéka

A nők többsége egy bizonyos mennyiségű táncóra után kifejleszti magában a “jó táncosnő = technikás, jól követő táncosnő” képet. Majd a milongán is küzd a technikával, rábízza magát a korántsem tévedhetetlen férfire és maximum elégedetlenkedik ha nem kérik fel, vagy nem kérik fel elégszer, esetleg nem azok a férfiak kérik fel akikkel szívesen táncolna. A megoldás pedig egyszerű. Mitöbb rettentő egyszerű. A férfiak NEM technikailag képzett táncosnőkkel akarnak táncolni az idő nagyobb részében. A technikás táncosnővel csak felvágni könnyebb, illetve kevésbé kell korlátoznia a fantáziáját a férfinak, több a szabadsága. Azonban ha a táncos és nő között kell választani, akkor kivétel nélkül minden esetben a nőt fogják választani.

Mitől jó?

A lényeg tehát csak annyi, hogy a férfi érzi, hogy ő csinálja ami neked jó és neked azért jó mert ő csinálja. Ehhez persze el kell érni, hogy a férfi tudja mi jó neked és ki tudja vitelezni azt, vagyis… neked meg kell tudnod találni, hogy az adott férfi képességeihez mérten mit tehet érted, majd ezt valahogy lekommunikálni feléje, illetve gondoskodni arról, hogy ne lépjen ki a kényelmi zónádból. A nő kényelmi zónájának nagysága fogja meghatározni mennyire összetett a tánc, mekkora a férfi szabadságfoka, de azt nem, hogy mennyire élvezitek. Igazából ha túl sok a szabadság akkor annál kevésbé érezni, hogy van partnered is.

Mit tehet a nő?

Sok mindent. Egy részét már valószínűleg hallottad, de nem használod, másik részéről tudsz, hogy létezik de nem vetted a bátorságot, hogy kipróbáld.

Erről fogok beszélni interaktív feladatokkal tarkítva július 28-án, vasárnap délben a “Tangó Összefogás” c. rendezvény keretében. Az óra hölgyeknek szól, opcionálisan hozhattok magatokkal partnert, de nem szükséges.

 
1 hozzászólás

Szerző: be 2013. július 22. hétfő hüvelyk Bestof, Hír, Közösség, Vélemény

 

Címkék: , , , , , , , , ,

One response to “Mi kell a…férfinak?

  1. Csillám

    2013. július 28. vasárnap at 15:40

    Köszönet az óráért! Számomra nagy élmény volt újra és újra át gondolni a tangóval kapcsolatos gondolataimat. Érzem, hogy egyre több kérdés merül fel bennem, egyre több gondolat indult el bennem lavinaként, ami számomra felemelő érzés most. Én úgy gondolom, hogy ehhez hasonló órák és témák csak hozzá tud tenni ahhoz, hogy valaki jobb emberré váljon, jobb táncossá váljon. Szóval köszönet Áron és remélem, hogy a jövőben még több gondolatodat osztod meg velünk, akár facen akár blogodban! Ölelés érte!! 🙂

     

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s