RSS

Elmúlt idők bajnokai #1: Gaspar Godoy – Gisela Galeassi (2003)

19 aug
Elmúlt idők bajnokai #1: Gaspar Godoy – Gisela Galeassi (2003)

Éppen most kezdődnek a 2013-as buenos aires-i tangó VB előselejtezői. Ennek apropóján összeválogattam a korábbi escenario (színpadi tangó) bajnokokat, illetve pár (szerintem) említésreméltó más táncost a versenyekről (akikről találtam videót). Naponta tervezek egy-egy új videót feltenni amíg a készlet tart. 🙂

A világbajnokságok kálváriájáról és a korai versenyek furcsaságairól már itt írtam korábban – mindenképpen javasolt olvasmány. Lényegében az argentin VB is csak általános színvonalát tekintve izgalmasabb a többi ilyen funkciójú versenytől, semmi esetre sem az amit az átlagember a “világbajnokság” versenysportban megszokott univerzális fogalma alatt ért. Nincs kiterjedt versenyrendszer, nincs soklépcsős előszűrés, nincs egyértelmű mérce, nincs demokratikus és átfogó szakmai ellenőrzés. Minden világbajnokság névre hallgató tangóverseny önjelölt világbajnokság és vagy teljesen nyílt verseny (tehát bárki elindulhat az utcáról) vagy meghívásos zárt (ami teljesen nonszensz, elvégre is azt hívnak meg aki nekik tetszik), kérdéses hátterű vagy motivációjú pontozói gárdával, szabályokkal, érdemi fellebviteli szervek nélkül. Végtére csak az határozza meg a versenyek presztizsét, hogy milyen táncosok mennek el versenyezni ezekre és mennyire közismertek.

Az első VB-t Argentínában 2003-ban tartották és egészen 2008-ig magánszervezésben maradt. 2009-től hivatalosan Buenos Aires város önkormányzata rendezi a versenyt, ami a rendezvény minden aspektusában (a szakmaiban is) javulást hozott. Mivel az első versenyeket még a YouTube korai béta-tesztelésének időszakában tartották, illetve a szervezők nem is érezték szükségét, hogy minden eseményről felvétel készüljön, így csak egy VHS-ről átmentett televíziós felvétel maradt meg az escenario kategória győztes koreográfiájáról, a keményen alliteráló nevekkel megáldott Gaspar Godoy és Gisela Galeassi előadásában. Az első világbajnokság rendezői nem hagyták a véletlenre (annyi biztos, hogy a hasonló hátterű táncosok inkább pontozni szoktak a versenyen, mint táncolni…): a Tango Pasión c. Broadway/Champs-Élysées show képzett, hivatásos táncosaiként gyakorlatilag letolták az egyik showkoreót a műsorból. Láttam őket fellépni élőben a Tango Pasiónban 2000 környékén még az eredeti felállásban, a Sexteto Mayorral, José Libertellával és Luis Stazoval, illetve 2006-ban a Tango Seducción c. showban Budapesten a Kongresszusi Központban.


(Sexteto Mayor: Tanguera, Gaspar Godoy – Gisela Galeassi, 2003)

Mielőtt rákérdezne valaki: A videók között az IDO által szervezett világbajnokságok nem fognak szerepelni, részben mert nincs nagyon fellelhető felvétel és dokumentáció (konkrétan – az IDO “örökös” elnöke szerint -, nincs meg központilag, mert a tagszervezetek nem nagyon küldik még az eredményeket sem, amikor érdeklődtem azt javasolták kérjem el a tagszervezettől vagy a vélt győztesektől…), részben mert bizonyos években vagy nem rendezték meg a világbajnokságot argentin tangóban vagy kettőt is rendeztek belőle (az előző évben rendező tagszervezet újra VB-ként rendezte meg a versenyt, miközben az IDO egy másik tagszervezetnek ítélte a rendezés jogát). Ehhez még hozzájön, hogy az IDO-nak nincs dél-amerikai tagszervezete (tehát nem is indulhat rajta senki erről a területről ami némiképp torzítja az eredményeket…) és általában csak 2-3 (európai) országból érkezik átlag 15-20 induló egy-egy ilyen versenyre (attól függően hol szervezik), de tánctudás szempontjából is meglehetősen nagy a szórás (tekintve, hogy gyakorlatilag akár egy teljesen kezdő is elindulhat).

2004-Lazlo-and-PetraA hazai vonatkozás miatt meg kell említenem, hogy a 2003-as (egyik) IDO tangó VB-t Riminiben, majd aztán a 2004-es dunaújvárosi világbajnokságot egy magyar páros, Bánhidi Petra és Budai László nyerte meg. Miután Petra és Laci szétváltak Laci egy tanítványával, Székely Adrival még nekifutott a BsAs-i VB-nek, sajnos lényegesen kevesebb sikerrel. Később pár távol-keleti meghívásos versenyen is elindult Glotz Máriával, amely László weblapján szintén világbajnokságként van feltüntetve. Kérdéses, hogy félrefordításról van szó japánból/koreaiból (mindegyik szerepel world cup/competition/championship fordításban is, a japán verseny biztosan Japan Open Tango Championship néven futott) vagy a szponzorok kedvéért a szervezők kicsit ferdítettek, mindenesetre nem érintem ezeket a versenyeket sem.

 
1 hozzászólás

Szerző: be 2013. augusztus 19. hétfő hüvelyk Érdekesség, Hír, Sztár

 

Címkék: , , , , , , , , , , , , , , ,

One response to “Elmúlt idők bajnokai #1: Gaspar Godoy – Gisela Galeassi (2003)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s